NIPT-test vanaf april voor alle zwangere vrouwen

Vanaf 1 april 2017 kunnen zwangere vrouwen zelf kiezen of zij gebruik willen maken van de NIPT-test. Het nieuws is dinsdag door minister Edith Schippers van Volksgezondheid bekendgemaakt.

De Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) van 460 euro zal vanaf april gedeeltelijk worden vergoed: vrouwen moeten dan zelf het  bedrag zelf 175 euro betalen. Uit de begroting voor 2017 van van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is gebleken dat Schippers 26 miljoen heeft berekend voor de subsidie van de NIPT-test.

NIPT

De NIP-test – waarbij het bloed van de moeder wordt onderzocht op afwijkingen – ontdekt in 96 van de 100 gevallen kinderen met het syndroom van Down. Robert-Jan Galjaard, klinisch geneticus van het Rotterdamse Erasmus MC, vertelt: “Voor het ontdekken van het downsyndroom is de NIPT heel precies. De combinatietest ontdekt maar 85 van de 100 kinderen. Voor Patau- en Edwardssyndroom is NIPT iets minder accuraat, maar nog altijd een stuk beter dan bij de combinatietest.”

Nu eerst een combinatietest

Op dit moment is het zo dat zwangere vrouwen alleen voor de test kunnen kiezen als uit de combinatietest blijkt dat er sprake is van een verhoogd risico op een kind met een aangeboren aandoening, zoals het syndroom van Down. De combinatietest wordt uitgevoerd op eigen kosten van 162 euro. 

Vanaf april is de NIPT-test – waarbij het bloed van de moeder wordt onderzocht op afwijkingen – standaard beschikbaar in de acht universitair medische centra in Nederland.

Zelf kiezen voor de screening

Schippers benadrukt dat vrouwen zelf kunnen kiezen voor de screening. “De NIPT is geen routinetest”, legt ze uit. “De keuze om te screenen is een persoonlijke afweging. Ik hecht dan ook groot belang aan goede en objectieve informatie vooraf zodat vrouwen goed geïnformeerd kunnen beslissen om deel te nemen of juist niet.”


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods