Dit zijn de meest voorkomende fouten van ouders

Ouders zijn net mensen: niemand is perfect en iedereen maakt wel eens een foutje. Deze psycholoog vertelt wat de meestvoorkomende fouten zijn die ouders maken ten aanzien van hun kinderen.

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind. En wij geloven er ook in dat iedere ouder er alles aan doet om hem of haar dat te kunnen bieden. Toch maken ook ouders wel eens fouten, en dat is oké zolang deze ook op tijd worden opgelost.

Mentale en fysieke gevolgen

Want op lange termijn kunnen sommige fouten zorgen voor mentale en fysieke gevolgen voor kinderen. Mike Leary is een psycholoog die zich voornamelijk bezighoudt met relaties en opvoeding. Hij vertelde aan Fatherly wat de meest voorkomende fouten zijn.

1. Ze veel keuzes geven

Veel ouders denken dat het goed is om een kind zelf te laten kiezen, maar een kind kan juist overweldigd raken van teveel opties.

2. Ze belonen voor alles wat ze doen

Geen goed idee, want kinderen zijn slim en zullen op een gegeven moment alleen nog maar dingen voor je willen doen als ze er een beloning voor krijgen.

3. Proberen om je kind gelukkig te maken

Een ouder kan een kind niet gelukkig maken, laat staan forceren om gelukkig te zijn. De taak van een ouders is om het kind te leren hoe hij zelf gelukkig kan zijn en blijven.

4. Ze bezig houden

Meestal doen ouders dit met sporten. Veel ouders denken ten onrechte dat activiteiten hun kind uit de problemen zal houden.

6. Ze vertellen dat slim zijn het belangrijkste is

Sommige ouders vertellen hun kinderen graag hoe slim ze zijn. Dit is natuurlijk goed bedoeld, maar kan ertoe leiden dat een kind arrogant wordt, denkend dat hij slimmer is dan anderen.

7. Informatie over belangrijke onderwerpen vermeiden (zoals seks)

Veel ouders praten liever niet over moeilijke onderwerpen en geloven erin dat het vermijden ervan, discussies met de kinderen voorkomt. Maar vergis je niet – kinderen zijn heel goed in staat om het over serieuze onderwerpen te hebben, zoals over seks.

8. Te kritisch zijn over de fouten van het kind

Als je je kind leert dat alles altijd perfect moet zijn, zullen zich slecht voelen als er een keer iets mis gaat. Ze worden boos of zonderen zich af. Leer je kind juist dat fouten maken mag, dat hoort bij het leerproces.

9. Het gebruiken van schaamte, mishandeling of bedreiging

Niet alleen is dit niet oké, het werkt ook niet.

10. Kinderen dingen laten doen die ongeschikt zijn voor hun leeftijd

Mike legt uit, ‘Ik heb nu drie patiënten die op 4-jarige leeftijd voor zichzelf, en voor hun broers of zussen moesten zorgen. Veel van hen willen later geen kinderen omdat ze al eens een gezin hebben grootgebracht.’

11. Schermtijd niet beperken

Het allerbelangrijkste in een relatie is nog altijd communiceren. En dan face to face, niet via social media.

12. Kinderen niet laten vervelen

Ouders denken dat hun kinderen constant bezig moeten zijn en dat het hun taak is om verveling te voorkomen. Maar zodra kinderen zich vervelen, leren ze om creatief na te denken.

13. De problemen van je kind oplossen

De meeste ouders bedoelen het natuurlijk goed, als ze hun kind helpen wanneer ze de fout in zijn gegaan. Maar een kind moet leren dat verliezen en fouten maken een manier is om te leren en ervaring op te doen.

14. Niet vragen hoe hun dag was

Kinderen slapen beter en voelen zich meer geliefd wanneer de ouders interesse tonen in hun dagelijkse bezigheden. Vraag dus vooral hoe ze zich voelen en hoe hun dag op school was.

15. Niet voorlezen aan jonge kinderen

Dit is juist een perfecte methode om je kind te leren luisteren. Tijdens het voorlezen moet het kind zich concentreren en stil zijn. Daarnaast luistert hij naar het verhaal en gebruikt hij zijn creativiteit om zich het verhaal te kunnen verbeelden.

Bron: Mamaforum
Auteur: Melissa Eissens 

 


Ouder bericht


Laat een reactie achter

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal €0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods