Roken

en zwanger worden


Het wordt sterk afgeraden om te roken als je zwanger wilt worden. Ook meeroken kan schadelijk zijn. Door roken heb je meer kans op verminderde vruchtbaarheid: rokende vrouwen zijn minder vruchtbaar (-33%) dan niet-rokende vrouwen. Rokende vrouwen hebben ook minder kans om zwanger te raken bij ziekenhuisbehandelingen (bijvoorbeeld bij IVF). Bij zowel actieve als passieve rokers is de kans op slagen tot 50% lager. Rokende vrouwen hebben bovendien 50% meer kans op een miskraam en een twee tot vier keer verhoogde kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit komt omdat roken het genetisch materiaal van de eicellen kan beschadigen. Ook komen rokende vrouwen eerder in de overgang. Let op: ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar. Mannen die roken hebben kans op een verminderde zaadproductie en een groter aantal afwijkende zaadcellen.


Roken tijdens de zwangerschap

Een baby in de buik krijgt voedsel en zuurstof via de moeder. Als de moeder rookt, komen ook giftige stoffen als nicotine en koolmonoxide bij de baby. Verder vernauwt roken de bloedvaten. Door de toevoer van nicotine en koolmonoxide en de vernauwing van de bloedvaten, krijgt de baby minder zuurstof en voedingsstoffen. 
Ook passief roken (meeroken) is niet goed. Een zwangere vrouw kan giftige stoffen binnenkrijgen als ze in een rokerige kamer is. Via het bloed van de moeder krijgt de baby deze stoffen ook binnen.

Door te roken tijdens de zwangerschap is er ook een groter risico op:

Een miskraam of een vroeggeboorte
verminderde longfuncties bij het kind
luchtweginfecties
wiegendood
aangeboren afwijkingen aan mond, voetjes en het hart
buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Bron: Ouders van nu

Auteur: Sanne Mulder

  translation missing: nl.pagefly.comments.title

  Net Orders Checkout

  Item Price Qty Total
  Subtotal €0,00
  Shipping
  Total

  Shipping Address

  Shipping Methods